
Γαλατόπιτα με σάλτσα από μέλι, λευκό κρασί, σταφίδες και ροδάκινα
- 1.800 ml γάλα κατσικίσιο και αγελαδινό ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 1 κ. γλυκού σκόνη μαστίχα
- 1 ½ κούπα αλεύρι κοσκινισμένο
- ¼ κ. γλυκού αλάτι
- 6 αυγά βιολογικά
- 2 κ.σ. πρόβειο βούτυρο
- Για την σάλτσα –σιρόπι
- 250 γρ. μέλι
- 250 ml νερό
- 500 ml λευκό κρασί
- Χυμό και την φλούδα από μισό λεμόνι
- 1 κλαράκι λεβάντας
- 80 γρ. σταφίδες
- Για το σερβίρισμα
- Φύλλα μέντας
- Ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την γαλατόπιτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 240 βαθμούς Κελσίου
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα χτυπάμε για λίγο και μετά ρίχνουμε το αλεύρι και την ζάχαρη. Χτυπάμε 1 λεπτό και μεταφέρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε την μαστίχα, ανακατεύουμε και βγάζουμε από την φωτιά. Βάζουμε στο ταψί το βούτυρο και το καίμε στο μάτι του γκαζιού η στο φούρνο. Όπως είναι ζεστό το ταψί ρίχνουμε το μίγμα της γαλατόπιτας και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 15- 20 λεπτά. Το μίγμα πρέπει να έχει ύψος 1 με 1,5 εκ το πολύ. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια χωρίς να ξεπεράσουμε τον καθορισμένο χρόνο γιατί θα πήξει πολύ. Την αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε στο ψυγείο.
Για την σάλτσα –σιρόπι.
Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά το κρασί, το νερό, το μέλι και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι την φλούδα και το κλαράκι λεβάντας. Μόλις αρχίσει να δένει τραβάμε τα αρωματικά και φλούδες με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τις σταφίδες. Συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά και στην συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα.
Βάζουμε ένα κομμάτι γαλατόπιτα στο πιάτο και περιχύνουμε 1- 2 κ.σ. από την σάλτσα. Ταιριάζουν φύλλα μέντας ή δυόσμου και λίγη ζάχαρη άχνη.
Νένα Ίσμυρνόγλου.