Τυρογλυκό με ανθότυρο και λευκή σοκολάτα

1
 
Προετοιμασία: 30'
Μαγείρεμα: περίπου 5'
Αναμονή: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ (για ταρτιέρα 26εκ.)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
  1. 250γρ. μπισκότα γεμιστά με κρέμα λεμόνι ή φράουλα
  2. 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  3. 60 γρ. ζάχαρη
  4. 60 γρ. αμύγδαλα λευκά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
  1. 350 γρ. λευκή σοκολάτα, σε μικρά κομμάτια 200 γρ.
  2. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 250 γρ.LOGO GALAKTOPOLEION
  3. ανθότυρο 1/2 κουτ. γλυκού
  4. πράσινο τσάι 1 κουτ. σούπας
  5. χυμός λεμονιού 30 ml
  6. λικέρ μαστίχας
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  1. 300 γρ. μαρμελάδα λεμόνι ή άλλη μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού της αρεσκείας μας
  2. 20 ml λικέρ της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνου­με σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας (30 ml) νερό και ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ελαφριά καρα­μέλα.

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό, να καλυφθούν καλά από την κα­ραμέλα, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Καλύπτουμε με λαδόκολ­λα ένα ρηχό σκεύος ή τη λαμα­ρίνα του φούρνου και αδειάζου­με τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Τα απλώνουμε σε μία στρώση και αφήνουμε στην άκρη για πε­ρίπου 1 ώρα, να κρυώσουν και να σκληρύνουν.

Ρίχνουμε τα καραμελωμένα  αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη.

Αδειάζουμε σε μπολ. Χτυπάμε στον πολυκόφτη και τα μπισκότα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη, και τα αδειάζουμε στο μπολ με τά αμύγδαλα.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπό­λοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη σαν νωπή άμμος. Αδειάζουμε στην ταρτιέρα, στρώ­νουμε με τα δάχτυλά μας ομοι­όμορφα ώστε να καλύψουμε ισόπαχα τον πυθμένα και τα τοι­χώματα και αφήνουμε στο ψυ­γείο για να σφίξει μέχρι να τη χρειαστούμε.

Κρέμα: Λιώνουμε τη σοκολάτα ! σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε στον πο­λυκόφτη το τυρί και το χτυπάμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμετο γιαούρ­τι, το τσάι, το λεμόνι και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέ­χρι να προκύψει ένα λείο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύου­με να ενωθούν. Βγάζουμε τη βά­ση από το ψυγείο, αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοι­όμορφα.

Σερβίρισμα: Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαρμελάδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 1 -2 λεπτά, μέχρι να γίνει πιο ρευστή. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και το λι­κέρ και ανακατεύουμε. Περιχύ­νουμε με τη μαρμελάδα την επι­φάνεια ομοιόμορφα και σερβί­ρουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Νένα Ισμυρνόγλου