Γιορτινή σούπα με παγάκι γιαούρτι

Παγάκι γιαούρτι

  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή δυόσμο

Βάζουμε μια σταγόνα πετιμέζι σε παγοθήκη για 8-10 παγάκια ,και βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες. Στην συνέχεια γεμίζουμε μέχρι την μέση με γιαούρτι με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Πασπαλίζουμε με το σχινόπρασο και συμπληρώνουμε με γιαούρτι. Τοποθετούμε στην κατάψυξη  μέχρι να γίνουν παγάκια.

Σερβίρουμε τα παγάκια με την παρακάτω σούπα ή άλλη λαχανικών της αρεσκείας μας

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. παντζάρια ζυγισμένα  ωμά
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο
  • 100 γρ. ράσμπερι καταψυγμένα ή σουρωμένος πολτός από φρούτα του δάσους
  • Χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.γλ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ. γλ. μέλι
  • 2 κ. γλ. χυμός λεμόνι
  • 1 κ. γλ. θυμάρι
  • 1 κ. γλ. ξύσμα λεμόνι

Βράζουμε καλά τα παντζάρια ή τα ψήνουμε στο φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο για 1 ώρα στους 1800C τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε κομμάτια.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και το βούτυρο το κρεμμύδι και το θυμάρι για 4 λεπτά. Ρίχνουμε τα παντζάρια, προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Χτυπάμε στο μπλέντερ για 2 λεπτά μαζί με αλάτι και πιπέρι  όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κρέμας που ανακατεύουμε για λίγο στο τέλος. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι μας λείπει για ξυνό αλμυρό.

Τρίβουμε το ξύσμα ανακατεύουμε και σερβίρουμε με το παγάκι ή με μια κουταλιά γιαούρτι και φύλλα δυόσμου

Νένα Ισμυρνόγλου